Cum să nu te comporți la o prezentare de carte

8 feb.

Zilele acestea, am avut posibilitate să asist la un eveniment cultural aproape istoric pentru Cahul – prezentarea de carte a caravanei Radio Europa Liberă: „Jurnal Săptămînal la Europa Liberă” coordonatoare: Valentina Ursu și „ Realitatea cu amănuntul 5” de Iulian Ciocan, apărute la Editura ARC.

Toate bune și frumoase, în sala în care s-a desfășurat evenimentul … plutea emoția.

Oapeții: Iulian Ciocan, Valentina Ursu,Vladimir Beșleagă, Andrei Burac, Emilian Galaicu Păun, și-au ocupat locurile în capul sălii și … au început să curgă aplauzele.

Pînă aici nimic neobișnuit.

De-aici încolo a fost mai jenant!

Studențime cîtă frunză și iarbă, pe masă cafea și biscuiți …oaspeți de calibru, gazde primitoare, însă a lipsit acea atitudine specifică unei lansări de carte.

De rușine am crezut că fac implozie, cînd Valentina Ursu a început să-i roage pe cahuleni să acorde întrebări invitaților. Publicul … mut! Mai degrabă neavizat.

 Aveam impresia că cei prezenți în sală nu au nici cea mai vagă idee de magnitudinea evenimentului și de numele invitaților care au făcut drum greu de iarnă pînă în Cahul.

„- Ascultați Europa Liberă?”

Tăcere.

S-au ridicat timid 4 mîini din peste 100 de perechi de mîini ce asistau la eveniment.

Deci, ce mai poți discuta cînd tema discuției este dictată de activitatea Europa Liberă?

„- Haideți să discutăm! Vă rog, puneți voi întrebări. Scopul nostru este să creăm un dialog …ați citit cineva dintre voi din cărțile prezentate?” erupe Valentina Ursu.

Tăcere și obraji îmbujorați.

Se ridică o mînă, dar și acea mînă nu era din Cahul … era de undeva din nordul republicii.

S-a spart gheața.

Au curs întrebări, dar în mare parte … pe lîngă subiect. Norocul celor de la Europa Liberă sau al nostru , că l-au avut cu ei pe Emilian Galaicu Păun, reprezentant al curentului postmodernist  … majoritatea întrebărilor i-au fost adresate dlui de cîteva persoane versate în domeniu.

Cetățeni, CUM RĂMÎNE CU CEI ALE CĂROR CĂRȚI ERAU PREZENTATE?

Dl Andrei Burac s-a străduit să acopere golurile cu niște comentarii inspirate și pătimașe, la fel și gazdele dela Cahul. S-a mai destins atmosfera … a început să se contureze dialogul, care nu a fost neapărat la temă.

Discuția s-a tot învîrtit pe lîngă subiecte aproximative …pînă cînd a venit timpul ca oaspeții noștri să semneze elegant în exemplarele dăruite și să plece.

Pentru mine a fost dezamăgitor, jenant. Nici oaspeților nu cred că le-a stat moale.

Studenții au jurat cu mîna pe inimă ca n-au fost amenințați cu scăderea notei pentru neprezența la această lansare de carte, și că motivul aflării lor la eveniment a fost să „vadă cum este”. Nimic condamnabil … toate au un început!

Concluzie:

Vina pentru asemenea clacări cred eu că o poartă indiferența noastră față de lucrurile ce depășesc aria grijilor pentru propria persoană și raritatea organizării unor evenimente asemănătoare în Cahul.

©Pentru a prelua orice informație de pe acest blog, aveți nevoie de permisiunea autorului.

3 răspunsuri to “Cum să nu te comporți la o prezentare de carte”

 1. ameli 10 martie 2012 la 10:31 am #

  Tin minte, in al doilea an de studentie, domnul Emilian Galaicu Paun si-a facut ceva timp sa vina la o ora sa mai lumineze studentii catedrei de Traducere si Lingivistica Aplicata vizavi de o carte lansata de Editura Cartier.
  In valtoarea evenimentului, profesoara care l-a invitat, a reusit sa strecoare studentilor bilete cu intrebari pentru domnul Galaicu Paun. ”Pentru orice eventualitate” mi-am zis eu amuzata. Si sincer m-am simtit jignita ”oare nu ne duce capul sa adresam niste intrebari si sa initiem discutii?” In final, majoritatea intrebarilor au fost puse de cei care aveau ”fituica” de la profa.
  Stiu acum ca multi dintre cei prezenti atunci analizand in retrospectiva au multe de spus si de discutat cu un important om de cultura, si poate si cei prezenti la evenimentul de la Cahul regreta ca n-au folosit ocazia dar data viitoare isi vor lua revansa din plin:)

 2. OLGA 14 februarie 2012 la 5:59 am #

  Anka, desigur ca e rusinos faptul ca tinerii sunt apatici in treburile culturale:) parerea mea este ca nu toti sunt pasionati de astfel de carti, astfel de prezentari care plictisesc pe cei neavizati si dezinteresati…personal, am si eu anumite preferinte in ceea ce priveste cartea…am subiecte preferate, asa ca, despre gusturi nu se discuta:)

  P.S. Poate tinerii sunt satui de cuvinte frumos insirate pe hirtie, satui de virstnicii incapabili sa judece matur, satui de vorbe caraghioase si fraze inventate…Tinerii din Moldova asteapta FAPTE, care ar aduce VIATA, miscare, dezvoltare, schimbare. (e doar o parere subiectiva)…O zi buna si pupicei!!! Un salut mare de la Mirela si familia noastra!!!

 3. Gabriela Elena 8 februarie 2012 la 10:52 pm #

  Dacă „boală” a fost diagnosticată urmează tratamentul adecvat pentru a ajunge la vindecare. 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: