Evrica! Am descoperit de ce bărbații nu cedează locul femeilor în transportul public

7 ian.

De ceva vreme, încerc să ajung la rădăcina unui fenomen raspîndit în R.Moldova îndeosebi în rîndul bărbaților, indiferent daca vin din mediul rural sau urban.

 Fără limite de vîrstă, majoritatea par a urma același tipar: urcă în mijlocul de transport public, se instalează comod pe scaun și se transformă în niște mogîldețe cu alură de bărbat, care pe tot parcursul calatoriei își curăță scamele de pe îmbracaminte, trag cîte un pui de somn, privesc senili în gol sau pur și simplu vegetează. Toate acestea în timp ce sînt înconjurați de femei cu mîinile ocupate de pungi, de bătrînele cu coșnițe pline sau chear de domnișoare, care își doresc să fie tratate conform bunelor maniere.

Căutînd o explicație logică a unui asemenea tip de comportament, am pus la îndoială ideea că bărbații n-ar ceda locul unei femei din cauza mentalității sexiste specifică epocilor anterioare. În mileniul III, tind să cred că societatea moldovenească a depășit deja răfuielile de tip gender.

Următoarea pe listă este lipsa de educație. Este un argument destul de puternic, dar … unde plasăm bărbații educați, inteligenți pe care îi cunosc și care mie mi-ar ceda locul în transport oricînd, deoarece sunt la curent că am o obsesie pentru problema aceasta + că mai am și un blog pe care postez materiale la aceeași tematică, dar nu ar ceda locul altor femei.

 Printre scuzele credibile înaintate de șleahta bărbaților nebărbați, se numără oboseala și stările de indispoziție a căror victime sunt reprezentanții ambelor genuri și ale tuturor vîrstelor. Pare scuzabil, dar este imposibil să fii cu dispoziția la pămînt zilnic.

Personal am ajuns la o concluzie cu ascendent în psihanaliză. Nu mi-a mai rămas decît alternativa misoginismului, dar aceasta este doar o opinie și necesită studiu pentru confirmare.

 De curînd am identificat o nouă versiune invocată de domni: „Nu se vor femeile pe aceeași treaptă cu bărbații? Să stea și-n picioare, să rabde bărbătește”. Să fie vorba de o atitudine sexistă refulată? Răzbunarea orgoliilor masculine încolțite? 

Gura tîrgului spune că bărbații se sustrag de la respectarea bunelor maniere ce țin de eticheta masculină, pentru că nu li se mulțumește niciodată pentru asemenea galanterii. Se prea poate să fie adevărat … dar ce rost ar mai avea existența conceptului bunelor maniere dacă se ajunge la bun-simț contra cost?

Care ar fi totuși motivul acela atît de serios încît să nu-i permită unui bărbat să facă un simplu gest de generozitate, care în mod normal ar fi trebuit să țină de rutină și nu de situații excepționale ?

©Pentru a prelua orice informație de pe acest blog, aveți nevoie de permisiunea autorului.

16 răspunsuri to “Evrica! Am descoperit de ce bărbații nu cedează locul femeilor în transportul public”

 1. White angel 13 februarie 2012 la 5:24 pm #

  ” stai copile jos, pentru ca cind o sa fii batrin o sa te saturi sa stai in picioare” fraza am auzit-o de la un batrinel in una din rutierele VESNIC AGLOMERATE Cahul- Colibasi …
  simtul umorului i-a fost recompensat cu citeva zimbete, pacat ca nu s-a gasit nici un loc liber pentru a-i demonstra contrariul

 2. haxxo 17 ianuarie 2012 la 11:08 am #

  Bun(e) articol(e). Acum să încălecăm pe-o şa şi să ne apucăm de despicat atomu-n 4.
  Bărbaţii sunt firi,
  Mai mult materialiste.
  Codul bunelor maniere , pentru noi e fără valoare.
  Iar dacă nu mă crezi , citez din M.Cărtărescu, ca să exemplific ceea ce nu suntem:”
  Pentru că nu miros a transpiraţie sau a tutun prost şi nu asudă pe buza superioară.Pentru că nu navighează pe situri porno.Pentru că nu se masturbează. etc.”
  Tot la fel de vag sună şi cavalerismul pentru noi.Noi nu suntem cavaleri( cavalerii făceau pipi direct în armură!). Femeile l-au dictat, sunt convins( nu că l-aş blama).
  Poate că e o obsesie de-a mea.De a avea argumente pentru tot.
  Aşadar orice cod, îl supun filtrului cafelei logice.
  Voi ceda locul unei persoane( indiferent de sex), dacă asta va scădea cantitatea de neplăcere provocată de mersul în transport, dar pentru amîndoi.
  De pildă cedez:
  Unei persoane care are dificultăţi vizibile în mişcare.(bătrîn, bătrînă, gravidă, beată, drogat) : eu stau cu puţin efort în picioare, ei se relaxează pe scaun, lumea(în medie) este mai fericită.
  Nu cedez:
  Unei tinere pe tocuri. Ea a ales să poarte tocuri.Stă foarte bine în picioare.Or că stau eu, or că stă ea cineva va suferi. Suferinţa generală nu ar scădea. Aici ar interveni cavalerismul. Nu intervine, vezi mai la vale de ce.
  Nu cedez sub nici o formă:
  Doamnelor trecute de 40 de ani cu iz sovietic, cu aroganţă pînă şi-n priviri . Umilinţa nu-l coboară , ci-l ridică pe om.

  În ultimă instanţă, voi face bine omului care face bine la rîndu-i . Pentru că merită . Pentru că trebuie să existe o echitate.

  Călătoresc de 3 ani, zilnic cu transportul public.365*3*4=4380 călătorii(pe puţin).
  Cavalerismul , în forma lui absurdă , m-ar fi făcut să petrec în picioare 2 ore zilnic.
  Aşadar mi-am creat sistemul meu de legi, cred, umaniste .

  Eu cred că oamenii pur şi simplu nu se gîndesc la aceste lucruri. Timpul nu mai are răbdare, iar oamenii, timp .

 3. Gratian 12 ianuarie 2012 la 8:26 pm #

  De obicei ofer locul unor batrani daca toate celelalte locuri din mijlocul de transport in comun s-au ocupat. Insa nu inteleg cum „toti batranii” urca exact cand e aglomeratia cea mai mare si elevii vin de la scoala sau unde Dumnezo se duc la ora 07:10 dimineata ?!
  Asta nu pot sa o inteleg…

  • A.H 12 ianuarie 2012 la 9:08 pm #

   DACĂ O SĂ AI UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS … o să ajungi și tu la 70-80 de ani și o să găsești răspuns la enigma plimbărilor matinale 🙂
   Cît despre oferitul locului … susțin!

 4. albinuta veninoasa 11 ianuarie 2012 la 9:04 pm #

  Nu cei 6-7 ani de acasa sunt de vina. Trebie sa privim ADEVARUL.
  Care sunt motivele pt care este posibil sa nu se cedeze locul unei femei ?
  *a vrut drepturi egale
  *platim acelasi pret la bilet
  *unele femei cedeaza locul la copii lor in varsta de pana la 18 ani si ele asteapta locul altora(am vazut-o personal)
  *fiecare are un loc de munca si poate considera un drept … sa se odihneasca pe scun
  *
  *
  *s.a., nu inainte de a spune ca multe femei au renuntat de a mai femei in adevaratul sens al cuvantului, au devenit extrem de tupeiste

  in cele de mai sus nu intra pensionarii !!!

  • A.H 11 ianuarie 2012 la 9:45 pm #

   Bun venit albinuță veninoasă.
   Mda … problema tupeismului la femei este probabil ideea unei alte postări, merită spațiu desfășurat.
   Femeile care cedează locul odraslelor sunt cele care sculptează viitorul nesimțit, părerea mea.
   Cît despre „platim acelasi pret la bilet” mi se pare un argument egoist dacă ar veni din partea unui bărbat, ca scuză pentru a-și păstra locul.
   Avem drepturi egale pentru că ni le-am revendicat prin insistență … dar dacă mai există și altcineva acolo care crede în creaționism, v-a putea confirma că însuși Dumnezeu a creat femeia cu scopul de a fi protejată de bărbat.
   În materialul acesta nu impun bărbații să ne dea locul … ci să ni-l ofere, iar noi flatate să putem răspunde cu „NU,mersi. Cobor la următoarea stație, dar vă mulțumesc frumos că a-ți fost drăguț”.
   Optez pentru revenirea la bun simț, maniere, respect și la civilism, cum zicea Yogoshima mai jos.

   • albinuta veninoasa 12 ianuarie 2012 la 6:16 pm #

    Nu pot sa spun ca nu ai dreptate, in unele locuri, dar nu crezi ca ar trebui redefinit codul bunelor maniere in acest haos si alergare dupa timp liber si bani ?

   • A.H 12 ianuarie 2012 la 8:06 pm #

    Cred că … avem multe de redefinit 🙂
    Se poate începe cu prioritățile, cred că pe-aici pe undeva ar fi secretul respectării echilibrului între a-ți fi bine și ție ca om și mie,nu?

 5. OLGA 10 ianuarie 2012 la 6:07 pm #

  mie mi se pare ca totul incepe cu educatia de acasa…de la parinti…personal, am fost martora de multe ori, cum mama cu vreo 2 genti pline in miini, atunci cind cineva ii ofera locul in transport, se da in laturi in favoarea odraslei sale – de gen masculin, care e mai inalt ca ea si cu un burdan in fata )) unde este educatia? cei 7 ani de acasa??? parintii isi idolatrizeaza copiii si societatea primeste respectivul comportament…Un gentelman se educa din frageda copilarie !!!

  • A.H 10 ianuarie 2012 la 8:24 pm #

   100% de acord!
   Dar au și „educații” unele motive pentru care nu vor să cedeze locul.
   Mare e grădina Domnului! Cred că aceasta ar fi o explicație finală 🙂

 6. tamara 8 ianuarie 2012 la 7:41 pm #

  daca tot luptam pentru drepturi egale cu barbatii, noi femeile, de ce ne plangem ca nu suntem tratate diferit cand vine vorba despre lucruri din astea: cedatul locului in transport public, deschis si inchis usa, etc?! Poate ar trebui cedarea asta in discutie sa fie pentru o categorie de persoane: cu dezabilitati fizice, gravide, batrani si nu clasificata pe sexe

  • A.H 8 ianuarie 2012 la 8:42 pm #

   În primul rînd, respectarea bunelor maniere cred că nu are nimic în comun cu modificarea statutului femeei în societate.
   În al doilea rînd, dacă un domn îmi oferă locul obișnuiesc să-l accept foarte rar, dar pînă la urmă gestul contează, nu? Sentimentul acela că trăiești într-o societate cu scaun la cap, cu toate la locul ei.
   Daca se pierde delimitarea aceasta dintre femei si barbati, pina la urmă lasata de Dumnezeu, vom ajunge o societate de „calai” fara scrupule. Dacă nu tratăm femeia preferențial, hai s-o trimitem în în mină iar bărbații să ne nască copiii 🙂
   Femeia nu este tratată preferențial dacă i se cedează locul în transport, așa cum cred majoritatea bărbaților ce stau așezați, ci este respectată.
   Cît despre „de ce ne plangem ca nu suntem tratate diferit”, mie îmi convine să fiu tratată diferit, deoarece știu precis că le voi înșela așteptările – adică voi fi mai bună decît vor crede dumnealor 🙂
   Concluzie: Bărbatul manierat va fi politicos pînă la capăt, indiferent de cît de mult îl oftică mișcarea de emancipare femenină:)

 7. yogoshima 8 ianuarie 2012 la 12:11 pm #

  Am impresia caci sint mai multe elemente care fac ca relatiile intre cei care utilizeaza transportul in comun sa aibe divergente de buna civilitate.Individualismul si atentia celor din inprejurul sau, sint tratate in diferite unghiuri de vedere.Lumea nu se mai priveste in spiritul de sociabilitate comuna.Stresul personal destabilizeaza comportamentul sau care nu mai detine notiuni de logica.Exista o lista foarte mare care este bazata pe mai multe aspecte.Comportamentul uman este foarte complicat si individualizat.

  • A.H 8 ianuarie 2012 la 4:55 pm #

   M-am gîndit și la individualism. Da, poate fi un motiv serios!Bine punctat.

 8. Petru 7 ianuarie 2012 la 9:03 pm #

  Femeile nu stiu kum sa faca ca sa obtina un lok in transportul publik. Nu e deajuns doar sa fii femeie ca sa ti se ofere lokul.
  Ce ii vine in kap unui barbat asezat pe skaun kind se suie rusafonka si ince: kak tebe ne stidno…!!!! 😀
  Secretul consta in faptul de a fi amabili si binevoitori unul ku celalalt,zimbitii barbatului de pe skaun sau spunetii o vorba buna si o sa vedeti kum si cel mai morocanos si infipt in scaun barbat o sa se skoale si o sa va cedeze lokul. Succes

  • A.H 8 ianuarie 2012 la 5:07 pm #

   Petru ai dreptate ca unele femei nu știu sa se comporte corect față de voi, dar aceasta nu înseamna că toată suflarea femenină trebuie să sufere din cauza aceasta.
   Și dacă tu ești de părere că o femeie ar trebui să-și „cumpere„ locul în transport, e ca și cum ai încuraja-o să se prostituieze moral. Dacă vei avea o fiică, o vei învăța să zîmbească la toți bădăranii, care nu au elementarul bun-simț de ai ceda cavalerește locul?
   Eu îți respect părerea și sunt de acord ca ar trebui sa fim mai buni unii cu alții, dar un gentilman e gentilman în orice circumstanță … nu doar atunci cînd i se rasplatesc actele cavalerești.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: