Vînătoarea de vrăjitoare

4 dec.

Dacă în unele țări s-au atins extreme jenante ale toleranței, în Moldova mileniului trei încă se mai propovăduiește descriminarea religioasă.

Absurditatea acestui gest, o constituie faptul că tocmai cei care dorm cu Biblia la căpătîi, folosesc mijloace nebiblice pentru a-și îndreptăți convingerile spirituale.

Poate că în spațiul urban fenomenul nu s-a evidențiat din cauza individualismului presupus de modul de trai, la sate însă cetățenii se asmut unul împotriva celuilalt în dependență de noutatea sau credibilitatea cultului religios din care fac parte. Este adevărat că unele culte religioase își fac simțită prezența în  multe zone prin metode deranjante, dar nu-i poți scoate ochii omului pe motiv că Dumnezeul său nu are aceeași proveniență cu  a Dumnezeului tău. Nu poți leza demnitatea unei persoane în baza identității sale religioase.

Mi se pare o chestiune de bun simț și o dovadă a unei educații alese, capacitatea unui om de a tolera diversitatea religioasă în preajma sa.

Indiferent dacă este ortodox, baptist, martor al lui Iehova, adventist, șintoist sau budist, simpla lui aflare în preajma mea nu ar trebui să mă irite, ci din contra, ar fi bine să mă motiveze să leg un dialog  sau un schimb de opinii moralizator.

Dar dacă ca individ nu poți întreține o conversație pe subiecte ce implică multiconfesionalitatea, problemele tale sunt deja de alt ordin. Deseori oamenii se descriminează religios din insuficiență de cultură, dar adevăratul pericol îl reprezintă  prezența unor lideri religioși locali, care își manipulează enoriașii.

Nu pot preciza cu certitudine dimensiunea și răspîndirea acestui fenomen în întreaga țară, însă din moment ce nu mai trăim într-o societate a stereotipurilor evului mediu, cred că e timpul să evoluăm și să depășim în exprimare și în atitudine preconcepțiile legate de religia vecinului, colegului, părinților, etc.

Deși Blaga într-o sclipire de geniu a spus că veșnicia s-a născut la sat, mi-ar plăcea să fiu sigură de faptul că prostia nu va înveșnici la sat.

©Pentru a prelua orice informație de pe acest blog, aveți nevoie de permisiunea autorului.

3 răspunsuri to “Vînătoarea de vrăjitoare”

 1. yogoshima 5 decembrie 2011 la 9:32 am #

  Pentru a intalege aceasta ideologie, tot ce pleaca de la Abraham sa destramat deoarece Dumnezeul Israelitilore se numeste YHWH in ebraica.Este blasfemic si pedepsit cu moartea daca nu pronunti corect numele lui Dumnezeu Yaoue.Toti care au cucerit Jerusalemul au fost uluiti de aceasta doctrina ebraica care promitea viata si renastere daca crezi cu adevarat.Asa caci sa furat ideia si sa creiat in anul 325 de regele Constantin o bilblie legalizata deoarece au fost mai multe versiuni si sa creiat razboi de interpretare omorind zeci de mii de oameni in acele vremuri.Aceasta religie crestina sa divizat si omorit intre iei pina in zilele noastre.Religia crestina este o religie fixa care are o viziune fixata si o doctrina ucigasa, de unde sa desmembrat in zeci de religi asa zise crestine si tolerate.
  Daca intalegi engleza treci prin blogul meu si asculta videurile unde se vorbeste despre acest adevar care evreii americani il scot la iveala.
  Budha nu este o religie ci o disciplina, un om care a ajuns sa fie destept Iluminat care a intales modalitatile in care omul trebuie sa se comporte, sa fie, zi de zi si sa practice cursuri,meditati,exerciti pentru a deveni intr-o forma fizica si mentala mai buna si intalept,poate iluminat daca detii calitati deosebite.

  • A.H 5 decembrie 2011 la 10:03 am #

   Yogoshima, multumesc pentru precizari, ma bucur ca esti un cititor fidel al acestui blog.
   Materialul meu nu vine sa toarne concluzii despre moralitatea fiecarei religii si corectitudinea ei (referitor la ce ai spus despre crestinism),
   voiam de fapt sa lansez indemnul de a nu ne mai afurisi unii pe altii pe teme religioase.
   Identitatea si convingerile fiecarui om sunt … libere, oamenii ar trebui sa faca eforturi pentru a respecta acest drept, poate ca astfel vom reusi
   sa traim intr-o lume mai buna.
   Cit despre crestinism … imi pare rau ca oamenii l-au deformat cu atita nepasare.

   • yogoshima 5 decembrie 2011 la 11:04 pm #

    Fara cearta si confruntari nu se poate anvizaja in sinul acelor care conduc si nu va fi niciodata pace in sinul lor.Firesc, fiecare om normal doreste pace si dorinta sa creada in lumea sa si sa fie lasat in pace de ceilalti.Realitatea este caci de peste 4000 de ani de zile nu a fost pace si din pacate se va continua in acest stil operatoriu care dau avantaje celor care decid.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: