Din „Frumoasa și Bestia” în „Frumosul și Bestia ”

13 mart.

Am așteptat cu răbdare să zicem hop după ce am sărit peste ziua omagierii suflării feminine din întreaga țară, ca să pot spune un STOP cu nuanță de reproș  sărbătoritelor.

Venirea primăverii m-a surprins la țară, fapt ce m-a determinat să-mi croiesc cîteva împresii noi după realitățile existente.

Avînd în vedere că  veșnicia lui Blaga a  cam început să dea fisuri din cauza globalizării, observ  că  multe femei din actualele  zone rurale  ale Moldovei , se află prinse într-o criză identitară ca într-o  menghină.

Acum țăranca mulge vaca în blugi și cînd trece drumul la vecina trage peste șorț și peste ilicul din lînă de mioară un training adidas, ca să nu zică lumea că iese în lume cum i se nimerește. La ieșire își afundă ciorpii de lînă cu tot cu picioare în niște teniși călcați la spate de pe care imploră milă botul plin de noroi al unui crocodil  Lacoste, jerpelit și neobișnuit cu noroiul de Moldova.


Mărul discordiei nu îl constituie globalizarea și galopul civilizației în care ne-m trezit încîlciți, ci indiferența premeditată a multor femei  născute cu un instinct ascuțit de delăsare.

Această criză identitară, constă în faptul că multe doamne de la țară dau curs formării  unui dezastruos cocktail Molotov …  vestimentar.

Nu mai surprinde pe nimeni apariția pe stradă a unei  femeiuști în floarea vîrstei, care s-a prelins dibaci în bocancii soțului și a pornit-o într-un suflet la magazinul din colț să cumpere pîine. În cazuri similar FEMEIA, se  lasă condusă de raționamentul  „las` că nu mă cumpără nimeni” … din păcate aceasta nu realizează că orice apariție în orice împrejurare „vinde” impresii  și informații despre felul său de a fi.

Sursa primară de la care multe femei din spațiul rural își procură vestimentația sunt hainele second-hand, ajunse la noi de peste mări și țări, sărăcia nu le permite acestora alt răsfăț, oricum nu hainele second –hand sunt problema ci alegerea/combinarea greșită a acestora.

Simt o incomodă strîngere de inimă cînd văd pe stradă femei  îmbrăcate în pantaloni sport, galoși, fustă și broboadă înnodată sub bărbie s-au femei purtînd capot și adidași.

Delăsarea și neglijența de acest gen le-a costat pe multe femei  viața de familie și a atras asupra lor antipatia și dezgustul propriilor copii, aceștia ajungînd  să jinduiască în mod nevinovat la mamele colegilor de clasă, fiind dispuși la un schimb inuman de mume …fără remușcări și rezerve!

Țăranca secolului XXI, poate începe remedierea portului catastrofist prin renunțarea la preconcepții precum: „las` că pe-acasă nu mă vede nimeni cum mă port ” . Chiar dacă țăranca este cunoscută ca fiind femeie care trăiește în mediul rural și se îndeletnicește cu agricultura, chiar dacă pe lîngă casa mai are și o văcuță, niște oi și alte orătănii … nici una din aceste realități nu constituie un motiv care i-ar putea scuza lipsa de determinare și feminitate.

Nu sugerez lansarea unei linii vestimentare „Țăranca secolului XXI” sau reîntoarcerea la ie și catrință, ci înaintez o propunere mult mai realistă. Sugerez ca femeia din mediul rural să-și facă ordine în priorități, să iasă pe o clipă de la cratiță și să se așeze în fața oglinzii. Unei femei îi trebuiesc mai puțin de 5 minute, ca să evaluieze ce a mai rămas din entitatea  pe care o poartă încătușată în sine.

Viețuirea la sat nu înseamnă sfîrșitul lumii s-au vețuirea într-un purgatoriu dantian,  unde ți-i dat să vezi hidoșenii la diferite nivele, viața la sat la înveșnicit pe țăran prin frumusețea simplității de care s-a învrednicit în timp, de portul brut dar în același timp rafinat. Mă tem că în timp nuanța aceasta s-a șters, rămînînd în locul ei o dîră barbară trasă de indiferența și complacerea în absurd a unor  femei.

Rujul și laptele de corp, nu sunt necesare unei femei  în care s-au conservat valorile mai multor sute de ani. Fusta scurtă și ciorapii de nailon nu vor înfrumuseța o Evă cu bătături în palme, dar niște haine modeste, curate, compatibile felului ei de a fi, o pieptănătură potrivită , niște unghii frumos rotunjite și o încălțăminte care să corespundă genului pe care îl reprezintă ar însemna un prim pas spre îmbrățișarea adevăratei  vocații cu care s-a născut.

Dacă un bărbat este frumos la orice vîrstă și considerat bărbat aproape în orice circumstanță și ipostază, nu poți spune același lucru și despre o femeie. Cenușăresele moldovence care nu-și mai ies din rol, plătesc cu vîrf și îndesat neglijențele pe care și le îngăduie.

Dacă pînă acum a dominat stereotipul „frumoasa și bestia” în ceia ce privește raportul de frumusețe între bărbat și femeie, noul trend rural moldovenesc tocmai a inaugurat conceptul” frumosul și bestia”, în cazul dat femeia revendicîndu-și rolul de bestie.

Cu toate că frumusețea unui om nu trebuie să țină neapărat de exterior, totuși exteriorul este pînă la urmă o veritabilă carte de vizită a interiorului.

©Pentru a prelua orice informație de pe acest blog, aveți nevoie de permisiunea autorului.

foto: colaj format din caricatură proprie nereusită și „Țăranca veselă” de Grigorescu


Reclame

11 răspunsuri to “Din „Frumoasa și Bestia” în „Frumosul și Bestia ””

 1. Liudmila 15 martie 2011 la 7:25 pm #

  sunt de acord da stii cum e femeia de la sat, casa sa fie curata, mincarea calda, haine curate grijile cotidiene sunt mai importante decit felul cum arati cind lucrezi in jurul gospodariei. o femeie se gateste numai atunci cind pleaca la oras sau o atentie mai deosebita cind cineva da vreo petrecere. da ar fi bine ca noi toate sa avem grija de felul cum aratam, nu conteaza ca suntem de la sat sau oras.

 2. dragos 15 martie 2011 la 10:43 am #

  Cunosc si in Romania unii oameni(barbati si femei)care se impopotoneaza ca niste mogildete,.dar asta nui impedica sa se simta bine asa,asta cred ca conteaza.
  Fain scris,mi-a placut.

  • A.H 15 martie 2011 la 10:48 am #

   Dragoș, eu zic că mogîldețele de genul nu se mai simt deloc … din moment ce umblă în așa hal 🙂
   Sunt peste tot!

 3. Liudmila 14 martie 2011 la 8:41 pm #

  „Femeile din mediul rural au o situaţie deosebit de grea. Cele mai multe stau acasă şi au grijă de gospodărie, muncind de multe ori de dimineaţa până seara”. Cind ai o gospodarie mare, copii, sot si alte treburi de facut pe linga casa cam uiti ca trebuie sa fii in pas cu moda, si cum venitul este mis si preturile la imbracaminte explodeaza de pe rafturile magazinelor,te imbraci cu ce ai sau chiar de la second-hand, Fiecare are conceptii diferite despre viata de felul de a arata. Uneori ne neglijam pe noi insine pentru ca avem alte prioritati spre exemplu pt copii nostri haine frumoase, calculatoare, reparatie in casa, nu mai ajunge timp sau de multe ori parale pt a arata cu mult mai bine. Anisoara eu nu critic articolul tau, dimpotriva femeile de la sat au uitat valorile feminismului si cum ar trebui sa aratam. Noi toti incercam sa facem o impresie, da cum ” fodulia” ca la noi eu as spune garda jos. Eu personal cind am intrat la univ la mine in grupa m-am simtit incomod fiecare incerca sa isi imprime stilul sau, haine diferite, genti nu stiu de cite feluri, coafuri,sau pantofi nu stiu de cite sute de lei, ma simteam ca la o agentie de modelling da nu la limbi straine si tot asa in mod repetat, zi de zi ca imi era frica sa intru in auditoriu. Mie intodeuna mi-a placut omul simplu nu imbracat ca de parada. Cele mai necajite femei le gasesti la sat, numai ele stiu ce inseamna munca silnica si greutatile pe cind altele se inpopotoneaza de parca ar fi bradul de craciun. Anisoara eu apreciez munca ta si te respect pt felul tau de a fi, bafta in continuare

  • A.H 15 martie 2011 la 9:39 am #

   Mulțumesc Liudmila pentru aprecieri!
   cît despre soarta grea a mamelor și bunicilor noastre de acasă nu a uitat nici o clipă,
   știu că le este greu și că se sacrifică pentru copii…dar cînd am scris materialul m-am referit la tocirea gustului de a se îmbrăca a femeii de la sat în haine simple și modeste.
   Merg pe principiul „curat și simplu, cu gust”, nu cer de la aceste ființe chinuite să facă paradă ci să fie un picuț mai atente cu ele însele!
   A te îmbrăca îngrijit nu cred că înseamnă neapărat să fii în pas cu moda…împopoțonată.
   Dacă ești țărancă nu înseamnă că automat nu mai contează ce pui pe tine, satul e doar locul în care trăiești dar femeie trebuie să fii oriunde!
   Știu că bunicii au dus-o mult mai rău, au fost mai săraci dar sărăcia i-a făcut inventivi, uită-te în poze vechi și observă cu cît gust se îmbrăcau bunicile noastre…în haine sărăcăcioase.
   Iar faptul că ne neglijăm pentru alte priorități … după cum ziceam, ne costă.

 4. vacitim 13 martie 2011 la 12:58 pm #

  Hey…bine te-am regasit 🙂
  Scuze pentru disparitie 🙂

  Foarte interesant, documentat si reusit articolul…din pacate, si foarte adevarat 🙂

  • A.H 13 martie 2011 la 1:05 pm #

   Bine ai revenit vacitim!
   Păi și eu numai ce am revenit după o dispariție de aproape 2 săptămîni …așa că e probabil să fii scuzat 🙂
   Mulțumesc pt precieri.
   Da…adevărat de nu-ți vine să crezi!

   • vacitim 13 martie 2011 la 1:09 pm #

    Ei, esti draguta…eu am lipsit mai mult de doua saptamani 🙂

    Ce e mai rau este ca si la oras multe, multe femei se imbraca total aiurea, dupa acelasi principiu…

   • A.H 13 martie 2011 la 2:02 pm #

    Pentru ele pregatesc un material aparte!

 5. tamara 13 martie 2011 la 12:54 pm #

  frumos punctat! Dar sa stii ca blugii pentru muls vacile au fost conceputi :)Am citit undeva ca” nu exista femeie urata,exista doar femeie neingrijita”. Pe langa amalgamul de culoari si stil vesimentar care, intradevar creaza dezgust,mai e si mirosul! O minune: traspiratie+miros de prajeala+gunoi de grajd. Nu e nevoie sa o intrebi ce a gatit pe doamna Femeie,ca deja stii.
  P.S. astept un articol mai…optimist,ceva de bine 🙂

  • A.H 13 martie 2011 la 1:02 pm #

   Eu știam că blugii au fost concepuți pentru căutătorii de aur, dar ce mai contează…
   ideea era că săraca femeie vrea să fie în pas atît cu prezentul cît și cu trecutul și iată că a găsit metoda: cămașă de hawai la fustă elegantă și „totoci ”
   s-au papuci de plajă la rochie elegantă 🙂

   A da…uitasem de arome !
   Ok, promit să scriu și despre țărăncile frumoaase … care suntem 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: