Ultimul mohican – aventura de a trăi pe muchie de cuțit

27 feb.

În perioada  1803 – 1805, J.Fenimore  Cooper, fiul unui congresman american  era exmatriculat din cadrul universității Yale, din cauză că se ținea de pozne periculoase (a explodat ușa de la camera unui coleg și  fost implicat în dresarea unui măgar să stea pe scaunul unuia dintre profesori).

Deși nimeni nu s-ar fi așteptat, acest puști năzbîtios a lăsat în urma sa 56 de titluri de carte. Cea mai extraordinară lucrare a acestui scriitor, este  romanul ”Ultimul Mohican”.

Pentru prima dată, l-am frunzărit în adolescență, iar săptămîna trecută l-am recitit din nou ca și cînd ar fi fost prima dată.

”Ultimul Mohican”, este un roman de dragoste, plin de galanteria cavalerismului secolului  XVIII, însă J.Fenimore  Cooper  a dozat acest romantism în doze suportabile bărbaților, așa că reprezentanții sexului puternic  nu pot folosi drept pretext romantismul, pentru  se eschiva de la savurarea  acestui roman. Din contra, luptele dintre francezi și englezi din timpul  războiului din 1757, ar constitui o  incitantă experiență de lectură.

Pe lîngă dragoste, ”Ultimul mohican” te ține cu respirația la gură datorită aventurilor prin care trec personajele, care la rîndul lor au acea nuanță de irezistibil în personalitățile lor. S-ar putea ca după lecturare, să rămîi legat pentru totdeauna de unele modele de viață și comportament promovate de acestă carte.

Nu pot să îți destăinui prea multe, pentru a nu fura din frumusețea necunoscutului acestei cărți, dar firul narativ se desfășoară în jurul răpirii  celor 2 fiice ale unui general englez, de către sălbaticii din tribul huronilor. Se duce o aprigă și periculoasă operațiune de recuperare a celor două fete, operațiune în care sunt implicați ultimii 2 reprezentanți ai tribului delawar (mohicani), un soldat american și un cercetaș englez, frate de suflet cu ultimii 2 mohicani.

Dacă  vrei să însușești o lecție gratuită de curaj, dacă ai puterea să privești nedreptatea  în ochi și dacă te-ai săturat de filmele răsuflate de la tv…pune mîna și citește cununa creației literare a renumitului J.F Cooper.

După ce vei citi romanul, te invit să urmărești filmele care s-au turnat pe marginea subiectului … garantez  experimentarea unui sentiment unic și frumos al formării propriei opinii și viziuni asupra lucrurilor, a unui sentiment plăcut de independență în cadrul căruia nu mai înghiți semipreparate culturale oferite de alții , ci mărunțești detalii și savurezi aroma propriilor opinii și impresii.

Lectură plăcută!

♫ Soundtrack:

©Pentru a prelua orice informație de pe acest blog, aveți nevoie de permisiunea autorului.

imagini: phpbucket.comUn răspuns to “Ultimul mohican – aventura de a trăi pe muchie de cuțit”

  1. Ramona Elena 11 iunie 2013 la 5:03 pm #

    Frumos!..:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: