„Dacă-i dai nas lui Ivan, el se suie pe divan”

15 nov.

De ceva vreme, urmăresc cu nedumerire acţiunile unor tineri, care îşi consumă energia în scopul susţinerii unor cauze bizare.  Este vorba de acea Ligă a Tineretului Rus, care protestează insistent, pentru  întroducerea limbii ruse ca o a doua limbă de stat şi demolarea pietrei memoriale, din faţa Guvernului.

Am impresia, că respectivii cetăţeni, nu preţuiesc nicidecum faptul, că sunt parte a unei comunităţi super-tolerante, care scuzat să-mi fie modul de exprimare…de proşti ce suntem, dăm  şi cămaşa de pe noi. Mereu prin bunătate şi indulgenţă, moldoveanul a reuşit să transmită ideea de om inferior. Tocmai deaceea, unii îşi permit să urce în capul naţiunii şi să-i scoată ochii, ştiind că „prostănacii” or să le facă pînă la urmă hatîrul .

Mi se pare absurdă ideea, că etnicii ruşi din Moldova  s-ar simţi descriminaţi. Cine le dă peste gură acestora şi nu îi lasă să vorbească în limba lor? Mai mult, de cîte ori trec prin Grădina Publică din centrul capitalei, îmi stă în gît bustul  lui A.Puşkin, cocoţat în loc de cinste.

De ce nu stă acolo Eminescu? Răspunsul e simplu: nu vrem să se simtă, lăsate după uşă minorităţile etnice. Prin urmare le ieşim în calea oricărei iniţiative cu pîine şi sare. Iată de ce , Eminescu stă pe lături, bătut de vînt şi ascuns de umbră, iar Puşkin se alintă în fiecare dimineaţă, în văzul trecătorilor sub razele soarelui, care rasare de după dealurile Moldovei.

sursă foto:arhivă personală

sursă foto: arhivă personală

Suntem un popor civilizat, deaceea ruşii, ucrainenii, bulgarii şi restul minorităţilor sunt bineveniţi în ţara nostră. Dar aceasta nu înseamnă, că o întreagă naţiune, va juca aşa cum va cînta una din minorităţile acesteia. Mă apucă groza, cînd merg la magazin, la Oficiul Poştal, la bibliotecă, pe stradă  şi văd cum vînzătoarea, funcţionarul s-au simplul trecător pe care îl întrebi  în ce direcţie este  str.”B. Bodoni”, nu pot îngăima două bîlbe în limba statului în care trăiesc. Colac peste pupăză, mai vin şi respectivii (Liga Tineretului rus) cu pancarte, lozinci şi feţe pictate în culorile drapelului rusesc, strigînd că nu le ajunge o singură limbă. Departe de mine gîndul, de a descrimina minoritatea rusă din Moldova, dar la rîndul meu, mă simt insultată de faptul că multora dintre aceştia, le este-n cot de limba română, că nu cunosc strictul necesar unei conversaţii în limba statului care îi găzduieşte, că trebuie să învăţ eu limba rusă, ca să beneficiez de nişte servicii şi nu invers.

Mă reîntorc la A. Puşkin. După ce vine în Moldova , în 1820, după ce profită de ospitalitatea acestui neam, poetul rus îşi bate joc de moldoveni în versurile sale.
„Prokleatîi gorod Kişinev!
Tebea braniti iazîk ustanet,
Kogda-nibudi na greşnii krov
Tvoih zapacikannîh domov
Nebesnîi grom, konecino greanet…”

În româneşte:

„Blestemat oraş Chişinău,
Am obosit să-ţi zic de rău.
Cândva pe-acoperişul tău,
Peste-ale tale case slute
Va bubui un tunet greu!”

(Opere complete, 1887, pag.388)

Nici n-a visat Puşkin, că peste sute de ani, va servi drept dovada unui act de toleranţă fără limite, în acelaşi „Chişinău blestemat”.

Mi se pare că în 2010, cei din Liga Tineretului Rus, repetă  gafa lui Puşkin  din 1820. Greşită mişcare, deoarece moldoveanul de acum două secole, nu seamnă deloc cu cel din PREZENT. Dacă odinioară, sărmana naţiune umbla bezmetică şi uluită, nemaiştiind cui aparţine, astăzi, generaţia alăptată la sînul democraţiei, ştie de unde îi vin rădăcinile, aşa că orice nerecunoştinţă şi lipsă de bun simţ va fi tratată drept insultă.

Concluzie: Locul lui Александр Сергеевич nu este în creştetul Aleei Clasicilor, şi nici locul limbii ruse în fruntea statului, dar fără discuţie, aceştia au un loc aparte în etnocultura Moldovei, ideal ar fi ca cei pomeniţi să ştie singuri unde le este acest loc, fără să le impunem noi să îl ocupe. Aşa i-ar sta bine, unei minorităţi naţionale!

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială
 a materialelor necesită acordul autorului.
Reclame

Un răspuns to “„Dacă-i dai nas lui Ivan, el se suie pe divan””

  1. Mex 18 noiembrie 2010 la 6:06 am #

    Liga Tineretului Rus sa-si faca si elaboreze legile, dorintele la Lenin si Putin acasa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: